snuttegubbe

Direktlänk till inlägg 3 mars 2010

För alla mammor med föräldrapenning på lägstanivå!

Av mia pekkarinen - 3 mars 2010 11:09

OBS!! Texten har inte jag skrivit, har kopierat den från en annan bloggare.

http://nnattisss.blogspot.com


Alla ni mammor som tar ut föräldrapenning på lägstanivå, är föräldralediga och planerar att vara hemma längre än ett år, ni kan bara glömma det! Enligt försäkringskassans nya regler så får du bara vara hemma till dina dagar är slut (+ ca 30 dagar som du får flytta över från din partner) om du inte jobbat tillräckligt länge innan du fick barn. Alltså, tar du ut penning på lägstanivå 5 dagar i veckan (jag gör så) så räcker dina egna dagar i ungefär 11 månader. Tar du ut ersättning 7 dagar i veckan så innebär det att du inte ens kan vara hemma med din bebis till han eller hon fyllt ett år! Hur vridet är inte det? Barnen får inte ens gå på dagis förrän vid 1 år och de är inte garanterade någon dagisplats förrän vid 1 år och 4 månader. Är det meningen att man ska börja jobba innan det ens är lagligt att lämna bort sin bebis?
Jag räknade ut att med Dennis dagar som han kan flytta över (alla utom 60, och man har ju 240 var) så skulle jag kunna vara hemma i ungefär 1½ år, OM det skulle vara så att jag inte får något jobb, vilket är ganska svårt i dessa tider.. MEN NEJ, då finns det tydligen en ny lag som säger att mammor med ersättning på LÄGSTANIVÅ (som alltså inte jobbat tillräckligt länge innan barnet landade) inte får ta ut dagarna som pappan kan flytta över??? Nej, för då måste man först skaffa sig ett jobb, jobba med lön i mer än 480 dagar, först då får man ta ut föräldrapenning igen. Man har alltså sina dagar, som man är berättigad till, men man når dem inte? Man får inte tillgång till dem förrän man jobbat i 1½ år! Inte nog med att lagen är dålig i sig och ett jäkla särbehandlande, informationen har inte framgått någonstans? Inte en enda gång då jag sökt föräldrapenning har jag kunnat läsa något om detta, utan jag fick höra det via min storasyster som ringde försäkringskassan igår då hon var förvånad över att hon inte fått tillräckligt med föräldrapenning. Då hade alltså hennes tid runnit ut och det fick hon reda på samma månad som hon inte får mer pengar. Visst är det underbart?
Skriver detta för att varna er. Använd era dagar sparsamt om ni inte vill stå där efter ett år utan jobb och utan ersättning, kanske utan dagisplats?
Jag kan inte förstå hur de kan tycka att en mamma med jobb har mer rätt till att vara hemma med sitt barn än en mamma utan jobb? Är man en sämre mamma och människa för det?

 
 
Emelie

Emelie

3 mars 2010 13:19

Nellie fyller 1 år den 8 April och jag kan vara föräldraledig till 3 maj. Alltså tills hon är 1 år och 1 månad gammal. Men detta vet man ju om när man planerar sin föräldraledighet. Och detta är med ALLA dagar jag kan få. Alltså med Robins dagar som han kunde skriva över på mig (30 dagar). Sen står han inne med 60 dagar som han inte kan skriva över.

http://mlie.se

 
vanja

vanja

3 mars 2010 13:34

Hmm.. blir lite fundersam nu för jag fick flytta över dagar från min sambo trots att jag har lägsta nivå.. Säker på att det är därför och inte någon annan anledning till att ni inte fick göra så?

http://kakorochbarn.blogspot.com

 
Heléne - mamma till Alexander

Heléne - mamma till Alexander

3 mars 2010 13:39

Va? lägg av! :O
Jag har nyligen fyllt i pappret om att ta min sambos föräldradagar (min son har precis blivit 11 mån). Då stod det inget alls om det! Vet inte alls vad vi ska ta oss till om det är så! Mina dagar tar slut idag ju :(

Och det går ju inte alls ihop med dagis o det. Vad tänker dom med?!

Men tack för varningen. Måste prata med sambon om detta.

http://renrot.blogg.se

 
Ingen bild

Karin

3 mars 2010 13:42

Hej, vill dela med mig utav lite information till er mammor som orar er om föräldrapenningen.

Tar föräldrapenningen slut innan man vill/kan lämna barnet på dagis, kan man ta ut vårdnadsbidrag som ligger på 3000 kr/mån. Det medelar inte försäkringskassan om då det nu mera är komunen som har hand om det bidraget. Jobbar man inte eller har någon föräldrapenning att ta ut, då har man rätt till vårdnadsbidrag. Vill du jobba eller börja skolan kan även tex mormor till barnet ha vårdnadsbidrag för barnet, samma villkor gäller "mormor" för att få vårdnadsbidrag. Så få inte panik fören ni har kollat upp olika alternativ.
Hoppas detta hjälpte några utav er! :)
Ha det toppen!

Kramar Karin

 
Ingen bild

Ella J

3 mars 2010 13:58

Det finns vårdnadsbidrag?! Personen som skrev detta, skrev det antagligen i all hast och i ett upprört humör, utan att kolla upp andra bidrag som finns, finns mer än föräldrapenning! Inget illa menat men det finns faktiskt andra bidrag

 
Malin

Malin

3 mars 2010 14:29

Fast jag har inte jobbat så mycket innan Nova kom, inte det året iaf och jag har fått alla min sambos dagar utom dom 60 som är hans. Jag har oxå lägsta nivå på mina dagar

http://www.princessbdsm.se

 
frida- mamma till vincent

frida- mamma till vincent

3 mars 2010 15:35

men jag hr ensamvårdnad, så jag har alla dagar, (alltså måste johan ta dagar ifrån mig),
Men håller med om att det är helt sjukt,

när min föräldrar penning tog slut med vincent så fick jag det samma månad att det va slut, jaha där står man med en inkomst då bara, tycker dem ska informera bättre!

Har en fråga till dig angånde föräldrarpenning, du skattade inget av dem va?, vad får du ut då?.
jag hade 7dagar med vincent, och fick ut ca 4500, bara för dem tog skatt från mig.

http://vincentsmamma.blogg.se

 
Johanna

Johanna

3 mars 2010 15:38

oj då detta låter konstigt ,
för jag va på fk i januari då jani skrev av sina dagar till mig ,
och då sa dom inget om ngt sånt ,
jag menar då borde ju ändrat från och med januari ?
och det måste ju ligga i förslag ett tag också ?
detta låter väldigt konstigt ,
då jag fått brev om att jag har alla dagar att ta ut! ,
får ringa och titta detta !

http://www.hjertajani.blogg.se

 
johanna

johanna

3 mars 2010 16:12

Hej :) jag tänkte bara skriva igen att jag nu vart i kontakt med fk , ( blev ju orolig när jag läste detta) och det stämmer inte , allt är som det alltid vart inga konstigheter :) jag kommer få tillgång till alla mina 320 dagar (då jani skrivit över allt dagar till mig) och han sina 60 dagar:) bara så du vet :) sen så fick jag även besked om mitt barntillägg , du ska söka bostadsbidrag för inneboende :) jag fick 900 kr i månaden :)

kram

http://hjertajani.blogg.se

 
Ingen bild

Katja

3 mars 2010 19:59

Fy van vad dumt!

 
Caroline - Mamma till Freija & Loke.

Caroline - Mamma till Freija & Loke.

3 mars 2010 21:49

När ändrade dom det då? För en kompis till mig fick alla dagarna av pappan trots att hon inte jobbat något kunde hon ta ut dom. Eller har jag missförstått något? Jag har tur då som har jobbat.

http://freijasmamma.blogg.se

 
Ingen bild

Cornelia A

4 mars 2010 09:02

Finns vårdnadsbidrg. Tar ut det nu pga att föräldrapenningen inte räckte så länge som jag ville. Man behöver inte bli så galen utan att kolla upp mer! Irriterande

 
Micke

Micke

4 mars 2010 10:46

Lästa igenom inlägg och såg att lite saker inte stämmer. som tex att det inte är lagligt att lämna barnen på dagis innan 1 det är hur lagligt som helst.. Man får lämna barnen på dagis när man tycker dom verkar redo. jag vet har kollat när Elias skulle börja..
Sen föräldradagar. om det är för mycket klödd så snackar du med din sambo och ordnar ensamvårdnad under tiden du är ledig för då får du alla dagar alltså 480.
Jag har ensamvårdnad och då 480 dagar. jag tog ut 7/7 dagar i veckan på lägstanivå och va ledig från 12 november -08 till 10 februari-10 och har ca 50-100 dagar kvar att ta ut när jag vill :)

http://www.pappamajki.blogg.se

 
Marie

Marie

4 mars 2010 10:47

Så jävla sjukt!!!!!!!!!Förbannad blir man!!Man blir ju nästan straffad för att man skaffar barn!!!!

http://bebopalula.bloggplatsen.se

 
dess

dess

4 mars 2010 11:14

detdär är skitsnack har pratat med dom om det senast idag! stämmer inte

http://dessthea.blogg.se

 
dess

dess

4 mars 2010 11:40

Jag har pratat med dom idag om det och då sa hon att det är skitsnack.

http://dessthea.blogg.se

 
sofie

sofie

4 mars 2010 22:30

jag övertog dagar från min sambo. och sedan tog jag ut 250dagar från 1a februari 2009 , ( min son är född den 31/1-09 ) - till den 31januari 2010 . och nu har jag vårdnadsbidrag så jag sparar mina andra dagar tills han blir lite äldre :) men när jag tog ut föräldra penning så tog jag bara om vardagarna ..

http://sofie90le.devote.se

 
josefine mamma till Alicia

josefine mamma till Alicia

10 mars 2010 15:57

hejsan mia.
jag var på försäkringskassan idag och pratade om dagarna. Jag får ta Tonys dagar pga att vi har gemensam vårdnad men får bara ta 180 dagar för 60 dagar måste han ha själv. så om man inte har gemensam vårdnad så får man inte ta pappans dagar hehe. det är rätt sjukt men sant.

http://www.aliciasmamma.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av mia pekkarinen - 17 mars 2010 23:40

Från och med nu så kommer jag att blogga på blogg.se igen!Så ni är välkommna att följa vår vardag på: http://snuttegubbe.blogg.se/ //Kram, Mia ...

Av mia pekkarinen - 17 mars 2010 19:41

Nu så har jag fått tag i en tjej som ska hjälpa mig med bloggdesign.Hon är i fullgång och håller på med den. Så förhoppningsvis blir den klar snart. Kommer även att byta blogg, igen.. hehe. Jobbigt för er läsare jag vet, och jag ber om ursäkt för...

Av mia pekkarinen - 16 mars 2010 11:33

Ska börja på ett nytt kapitel i mitt liv nu. Byter blogg, och nu vill jag ha en snygg design till den. Men jag är ingen höjdare på kodning eller liknande, så hjälp behövs!Adda msn om du kan sånt och har lust att hjälpa mig: Mia_Niklas@hotmail.com...

Av mia pekkarinen - 16 mars 2010 09:35


Godmorron! Morronpigg är jag idag, dock har jag jätte ont i magen. Känns som mensvärk, så mensen kanske kommer tillbaka snart?Jag fick aldrig tillbaka min mens efter att William föddes och innan jag blev gravid med Marcus (hade små blodflytingar,...

Av mia pekkarinen - 15 mars 2010 22:07

Hejsan hoppsan! Min dator fungerar inte för tillfället, så jag får blogga via mobilen istället. Idag har sanna vart hos oss! Vi har varit och handlat och vart ute med hunden tillsammans. Och såklart har vi varit med barnen också! Jätte trevligt med s...

Presentation

Bloggar om livet som 18år och tvåbarnsmamma.

William 08.11.25
Marcus 09.12.30

Fråga mig

0 besvarade frågor

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010
>>>

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards